Thursday, February 16, 2017

Anak.....REZEKI Teragung Ciptaan Tuhan

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas (secara fizikal, ia boleh mencacatkan saraf-saraf yg penting)

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control. Pakailah rotan yg halus sebagaimana diterangkan di dalam hadis-hadis, sambil meletakkan senaskah buku dibawah ketiak ketika merotan anak. (Untuk mengelakkan ibubapa terlanjur memukul tanpa batasan)

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak (Bertujuan merangsang untuk lebih berfikir dr pengajaran dirotan). 

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)

4) Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5) Berikan anak anda pelukan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6) Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7) Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8) Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap. (Bersabarlah dengan perkembangan tersebut sambil bersedia untuk memberi tunjukajar jika perlu)

9) Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga kerana anak-anak akan terus membesar dan masa itu juga akan terus berlalu dan tak akan kembali (Asingkan masalah kerja tanpa membabitkan anak-anak. Sememangnya sukar, namun sedikit sebanyak akan menganggu pemikiran anak-anak jika tidak diasingkan permasaalahan tersebut)

10) Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh.(Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban)

11) Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12) Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya (Agar mereka rasa yg kita senantiasa berada disaat mereka memerlukan).

13) Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.(Pastikan yang kearah yang sihat)

14) Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15) Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali (Kesabaran amat penting untuk ini)

16) Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. (Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda sbg ibu atau bapa)

17) Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka (Senantiasalah menenangkan mereka dengan mengolah kepada unsur yg lebih positif).

18) Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.(Mengajar erti 'penghargaan')

19) Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam (Utk lebih afdhal, teman untuk bacaan doa sebelum tido dan Al-Fatihah bersama-sama).

20) Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa (Namun perlu diterapkan kepada anak-anak yang anda telah berusaha sebaiknya).

21) Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga (sukar, namun ianya perlu dititikberatkan).

22) Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri (Mungkin disuatu hari, anak-anak juga akan mendengar tangisan ibu bapa yg sudah tua).

Renung-renungkan lah....

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya........."No comments:

Post a Comment